تفاوت مستربچ آنتی بلاک و مستربچ لیزکننده

تفاوت مستربچ آنتی بلاک و مستربچ لیزکننده

در دنیای امروز مستربچ های افزودنی در صنعت پلیمر وپلاستیک کاربردهای زیادی دارند در واقع سهم بیشتری از هزینه های تولید به مستربچ های افزودنی برمی گردد. مستربچ آنتی بلاک و مستربچ لیز کننده هر دو مستربچ افزودنی هستند که در تولید محصولات پلاستیکی کاربردهای فراوانی دارند. اگر چه این دو مستربچ تا حدودی به هم شباهت دارند اما در عمل دارای یک سری از تفاوت هایی نیز هستند. ما در این مقاله قصد داریم این دو مستربچ را مورد ارزیابی قرار دهیم و تفاوت این دو مستربچ را برای شما بیان کنیم پس پیشنهاد ما به شما این است که با ما همراه شوید.

مفهوم بلاک شدن در سطوح پلیمری چیست؟

اما مفهوم بلاک شدن در مواد پلیمری چیست؟ در پاسخ به این سوال باید بیان کنیم که در زمان چسبندگی دو سطح پلیمری به یکدیگر مشکلاتی در جداسازی لایه ها از یکدیگر پیش می آید. مفهوم بلاک شدن در سطوح پلیمری به معنی این است که دو سطح پلیمری به هم چسبیده شده اند و به علت چفت شدن این دو سطح هیچ لغزندگی ندارند. اما با مقاومتی که این سطوح نسبت به لغزندگی پیدا می کنند در مراحل مختلف تولید مشکلاتی ایجاد خواهد شد.

راه حل مناسب برای مقابله با بلاک شدگی سطوح پلیمری

یکی از راه حل های مناسب برای بلاک شدن سطوح پلیمری در مقابل لغزندگی این است که برخی از افزودنی ها به فرآیند تولید اضافه شوند. از طرفی این افزودنی هایی که به مواد پلیمری در فرآیند تولید اضافه می شوند همان مستربچ ها هستند. البته مستربچ ها در فرایند تولید مواد پلیمری با سه هدف کاهش قیمت، تولید رنگ و بهبود خواص به کار می روند. مستربچ آنتی بلاک و مستربچ لیز کننده هم جزء این موارد هستند که به فرآیند تولید اضافه می شوند. با این اوصاف تا به اینجا متوجه شدید که این مستربچ ها برای بهبود خواص پلیمری در فرآیند تولید اضافه می شوند البته این افزودنی های مستربچ موجب کاهش چسبندگی در سطوح پلیمری و همچنین محصولات پلاستیکی می شوند و در نتیجه امکان جابه جایی و پردازش را تسهیل می بخشند. مستربچ آنتی بلاک و مستربچ لیز کننده از جمله مستربچ های اصلی هستند که جهت مقابله با لغزندگی و مقاومت مواد پلیمری در فرآیند تولید به کار گرفته می شوند. در ادامه این مقاله با ما همراه شوید تا با نحوه عملکرد این دو مستربچ آشنا شویم و تفاوت این دو را نیز بیان کنیم .


مستربچ لیزکننده چگونه به وجود می آید؟

شاید این سوال پیش بیاید که مستربچ لیز کننده چگونه به وجود می آید؟ در پاسخ به این سوال باید بیان کنیم که مستربچ لیز کننده یک نوع ماده افزودنی است که در حالت مذاب بسیار چسبناک و لغزنده است.
بعد از اضافه کردن این ماده چسبناک و لغزنده به مواد پلیمری با سرعت بالایی به سطح پلیمری منتقل و به صورت کریستالیزه تبدیل می شوند. به بیان دیگر بر روی مواد پلیمری یک غشای نامرئی ایجاد می کنند. جالب است بدانید که مستربچ لیز کننده نیروی برشی دو سطح به مراتب کاهش می یابد.

از ویژگی های اصلی مستربچ لیز کننده می توان به موارد زیر اشاره کرد:

- یکی از ویژگی های اصلی مستربچ لیز کننده این است که مقاومت اصطکاکی بین قطعات پلاستیکی، فلزی و دو لایه پلاستیک به مراتب کاهش خواهد یافت.
- بهره وری بیشتر و بهبود کیفیت کارآمدتر بر روی سطوح پلیمری از ویژگی های مهم مستربچ لیز کننده است.
- افزایش سرعت خط در تولید فیلم پلی الفین را تسهیل می بخشد.
- عملکرد دستگاه بسته بندی را سرعت می بخشد به همین خاطر موجب جابه جایی راحت تر سطوح پلیمری و در نتیجه بهبود عملکرد ماشین های بسته بندی اتوماتیک را به همراه خواهد داشت.

کاربرد مستربچ لیز کننده

- در صنایع بسته بندی، فیلم های کشاورزی و حبابی و همچنین قالب گیری به کار گرفته می شود.
- در قابل گیری ترزیقی نیز زیاد کاربرد دارد.

عملکرد مستربچ آنتی بلاک

مستربچ آنتی بلاک نیز یکی از افزودنی مستربچ است که مشکل بلاک شدن سطوح پلیمری را برطرف می کند. مستربچ آنتی بلاک غیر آلی سنتی شامل تالک یا سیلیس باعث ایجاد لغزندگی در سطوح پلیمری می شود از طرفی مستربچ ارگانیک آنتی بلاک اصطکاک بین دو سطوح پلیمری را کاهش می دهد و موجب راحت جدا شدن دو سطح پلیمری از یکدیگر می شود.
در صورت استفاده از آنتی بلاک های سنتی و غیر آلی همچون تالک و سیلیس شفافیت فیلم های شفاف به مراتب کاهش خواهد یافت اما در مقابل آنتی بلاک های جدید بهترین عملکرد را دارند و موجب شفافیت هر چه بیشتر و جداسازی راحت تر سطوح پلیمری از یکدیگر می شوند. مستربچ آنتی بلاک در اکثر فرآیندهای تولید محصولات پلیمری از جمله سیستم های رزین مایع، قالب گیری چرخشی و پلاستیزول مورد استفاده قرار می گیرند.

از ویژگی های مستربچ آنتی بلاک می توان به برخی از موارد زیر اشاره کرد:

- مانع از چسبندگی بین سطوح پلیمری می شود
- افزایش خروجی خطوط بسته بندی را به همراه خواهد داشت
- شفافیت محصولات پلیمری را از بین نمی برد
- اصطکاک بین سطوح پلیمری را کاهش می دهد

تفاوت مستربچ‌های لیز کننده و آنتی بلاک

اگر بخواهیم به زبان ساده به تفاوت مستربچ های لیز کننده و آنتی بلاک بپردازیم باید در این خصوص بیان کنیم که در صورت افزودن مستربچ لیز کننده به مواد پلیمری یا محصولات پلاستیکی در فرایند تولید دو سطح روی یکدیگر سٌر خواهند خورد. اما با اضافه کردن آنتی بلاک وضعیت به این شکل نیست و با اضافه کردن آنتی بلاک ها دو سطوح پلیمری به یکدیگر نمی چسبد و از طرفی با وارد آمدن نیروی عمودی چسبندگی بین دو سطح نیز کاهش خواهد یافت. عملکرد مستربچ لیز کننده به این شکل است که نیروی برشی را کاهش می دهد و موجب لیز خوردن دو سطح بر روی هم می شود.


عوامل موثر در انتخاب مستربچ لیز کننده و آنتی بلاک

در مواقعی که باید ماده پلیمری سریع وارد مراحل تولیدی از جمله دوخت، برش و .... شود نیاز به سرخوردگی بالا بین سطوح پلیمری است به همین علت از مستربچ لیز کننده استفاده می شود. طی این امر انتقال مولکول ها بر روی سطوح پلیمری با سرعت بالایی انجام می شود که مانع از چسبندگی سطوح پلیمری به یکدیگر می شود. اما در مواقعی که نیاز به سرعت بالا در کاهش چسبندگی سطوح پلیمری نباشد می توان از مستربچ آنتی بلاک استفاده کرد به این خاطر که مولکول ها در این افزودنی با سرعت مهاجرت کمتری از مستربچ لیز کننده کاربرد دارند.


سخن پایانی

در فرایند تولید محصولات پلاستیکی و مواد پلیمری استفاده از مستربچ آنتی بلاک و مستربچ لیز کننده ضرورت دارد. مستربچ های افزودنی در صنعت پلیمر و پلاستیک کاربردهای زیادی دارند در واقع سهم بیشتری از هزینه های تولید به مستربچ های افزودنی برمی گردد. مستربچ آنتی بلاک و مستربچ لیز کننده نیز از جمله مستربچ مورد استفاده در فرآیند تولید محصولات پلاستیکی و مواد پلیمری هستند که در این صنایع کاربردهای فراوانی دارند. یکی از روش های مناسب برای بلاک شدن سطوح پلیمری در مقابل لغزندگی این است که برخی از افزودنی ها به فرآیند تولید اضافه شود. از طرفی این افزودنی هایی که به مواد پلیمری در فرایند تولید اضافه می شوند همان مستربچ ها هستند. البته مستربچ ها در فرایند تولید مواد پلیمری با سه هدف کاهش قیمت، تولید رنگ و بهبود خواص به کار می روند. مستربچ آنتی بلاک و مستربچ لیز کننده هم جزء این موارد هستند که به فرآیند تولید اضافه می شوند. با این اوصاف تا به اینجا متوجه شدید که این مستربچ ها برای بهبود خواص پلیمری در فرآیند تولید اضافه می شوند البته این افزودنی های مستربچ موجب کاهش چسبندگی در سطوح پلیمری و همچنین محصولات پلاستیکی می شوند و در نتیجه امکان جابه جایی و پردازش را تسهیل می بخشند.