پلاستیک از پرکاربردترین مواد در صنعت می باشد که از مهم ترین نکات در مورد این ماده بی رنگ بودن آن می باشد در حقیقت استفاده از افزودنی ها و مواد سبب ایجاد رنگ در پلاستیک می شود. که این افزودنی ها مستربچ های رنگی می باشند که علاوه بر رنگ باعث بهبود برخی خواص نیز در پلاستیک می شوند. مستربچ رنگی شامل سه جز پلیمر پایه ،رنگدانه و عامل سازگارکننده می باشد
پلیمر پایه : معمولا از نوع پلی اتیلن، پلی پروپیلن، پلی استایرن، اتیلن وینیل استات، واکسهایی با وزن مولکولی پایین، پلیمر آلکیدی می باشد. این پلیمر باعث یکنواختی توزیع پیگمنت و سهولت شکل دهی آن به صورت گرانول می شود. پلیمر با توجه به شاخص مذابش، به صورتی انتخاب می شود که بتواند مستربچ را در خود حل کند.
رنگدانه : شامل پیگمنت ها در سه گروه آلی (مانند فتالو سیانین سبز) و معدنی (مانند اکسید آهن قرمز و یا تیتانیوم) و دای که مانند یک جوهر یا رنگ بی اثر است و عموماً نمیتوان از آن برای رنگ کردن پلی الفین استفاده کرد.
عامل سازگارکننده : بهترین متد برای پخش یکنواخت افزودنی یا رنگ در محصول ترکیب آن با یک پلیمر مذاب سازگار با محصول مصرفی می باشد. وجود سازگارکننده از طرفی باعث ایجاد ترشوندگی بر سطح رنگ دانه و در نتیجه پخش بهتر پیگمنت می شود و از طرف دیگر بدون آن که روی کیفیت رنگ محصول اثر بگذارد، پلیمر را نیز پایدار میکند.
مزایای مستربچ رنگی :
- سبب براقیت نوری و ایجاد جلا در محصول نهایی می شود
- تولید به صورت کاملاسفارشی
- غلظت زیاد رنگ
- مقاومت در برابر نور مناسب و مقاومت در برابر حرارت
- استفاده از این مواد در فرایند تولید راحت تر است و مطابق با معیارهای پایداری می باشد.
- تنوع درIC طیف رنگی و در پایههای PE,PP,PS,ABS,PET,PA
- با کیفیت فیلترینگ بالا
- کار با این مواد هیچ گونه غباری را تولید نمی کند و برای سلامت اشخاص خطرناک نیست. در حالیکه سایر مواد تا حدودی برای اشخاص و محیط زیست تهدید آمیز است.
- قابلیت پخش بسیار بالا
- زمان پردازش (آسان برای مستقیم مخلوط کردن هنگام پردازش)
- استفاده از مرغوبترین پیگمنت ها
کاربرد مستربچ رنگی :
صنعت نساجی
تولید خودرو
صنعت بسته بندی
در ساخت و ساز
صنعت الکترونیک و برق