شاید شما هم مثل بقیه افراد این تصور را دارید که گرانول نام یک ماده پلیمری است اما برای درک بهتر این موضوع باید بدانید که گرانول در واقع نام یک پلیمر خاص نیست بلکه شکلی از پلیمر است که به صورت پودر دانه درشت کاربردهای متنوع دارد و از آن در مصارف مختلف به وفور استفاده می شود. ازجمله مزایای استفاده از گرانول در تولید، این است که این ماده برخلاف سایر مواد در فضای کاری پراکنده نمی شود در نتیجه هیچ گونه آلودگی نیز ایجاد نمی کند که در پی آن مشکلات تنفسی به وجود بیاید. البته با پراکنده شدن مواد در زمان تولید بخش زیادی از مواد اولیه نیز به هدر خواهد رفت. گرانول به عنوان یک ماده اولیه در تولید چنین مشکلاتی را به همراه نخواهد داشت البته برخی از دستگاه ها موجود در تولید محصولات پلاستیکی طوری طراحی شده اند که در تهیه این محصولات بهتر است از گرانول استفاده شود. بدین امر تولید کنندگان در تولید محصولات پلاستیکی ترجیح می دهند به جای استفاده از حالت پودری شکل گرانولی را بیشتر استفاده کنند. در ادامه با ما همراه شوید تا در این رابطه اطلاعات بیشتری را برای شما عزیزان ارائه دهیم.
دلیل استفاده از گرانول رنگی
در تولید محصولات پلاستیکی مواد پلیمری به شکل پودری و گرانول در صنایع مورد استفاده قرار می گیرند در واقع نمی توان گفت گرانول نام یک پلیمر خاص است بلکه گرانول شکلی از مواد پلیمری است که رنگارنگ بوده و به صورت دانه درشت در موارد مصرفی مورد استفاده قرار می گیرد. با استفاده از مواد پلیمری به صورت گرانول می توان در اتلاف بیش از حد مواد جلوگیری کرد و از طرفی این نوع مواد حمل و نقل راحتی دارند و به راحتی قابل جابه جا شدن در محل تولید هستند.
باتوجه به اینکه مواد پلیمری در صنایع به صورت گرانول و پودری در تولید محصولات پلاستیکی مورد استفاده قرار می گیرند می توان بیان کرد که نوع گرانول آن مقرون به صرفه بوده و از طرفی موجب سهولت فرآیند تولید نیز می شود. البته گرانول ها بر پایه پلیمرهای مختلف ساخته می شوند که به صورت دانه درشت و رنگی تغییر شکل می دهند. با این اوصاف یکی از دلایل اصلی استفاده از گرانول در صنایع مختلف می توان به سهولت استفاده و حمل و نقل راحت آن اشاره کرد.
کیفیت گرانول رنگی
همان طور که در متن بالا بیان کردیم گرانول حالتی از مواد پلیمری است که از ترکیب چندین رنگدانه به صورت دانه های رنگی تولید می شود. در واقع در زمان تولید محصولات پلاستیکی محصول نهایی، رنگی مشابه گرانول پیدا می کند. البته در برخی از موارد گرانول رنگی به صورت کدر یا شفاف دیده می شود. از طرفی کفیت گرانول ها با توجه به شکل ظاهری مشخص می شود در برخی از مواقع گرانول شفاف دارای کیفیت بالایی است و برعکس گرانولی که ظاهری کدری داشته باشد نشان از بی کیفیت بودن آن گرانول است. در نتیجه گرانول شفاف با کیفیت بالا محصولات پلاستیکی با کیفیت بالا و ظاهر زیباتری را ارائه می دهند و برعکس این قضیه هم در صورت استفاده از گرانول کدر رنگ، محصولات پلاستیکی به کفیتی عرضه و تولید خواهد شد.
تولید گرانول رنگی
در تولید گرانول رنگی از راه های مختلفی استفاده می شود تا در نهایت گرانول دانه دانه و به صورت رنگی تولید شود.
فرآیند تولید گرانول رنگی به شرح زیر می باشد:
در ابتدا برای تولید گرانول پلیمر پایه تولید می شود که در این بین از مواد پلیمری همچون پلی اتیلن، پلی کربنات، پلی آمید، پلی استایرن و پلی پروپیلن استفاده می شوند. با انتخاب این مواد و سپس انتقال آنها با دستگاه اکسترود از روش های مختلف می توان فرآیند تولید را پیش برد. روش های فرایند تولید گرانول رنگی عبارت اند از:
روش برش زیر آب
مواد پلیمری اولیه پس از ذوب شدن و عبور از صافی به زیر آب منتقل می شوند و با سرعت بالایی نیز برش داده می شوند
روش برش با رینگ
بعد از اینکه گرانول ها به صورت دانه های عدسی تبدیل شدند نوبت به آن می رسد که درحضور آب سرد در مخزن به راحتی برش داده شوند.
روش تولید خشک
در روش تولید خشک بعد از ذوب و عبور دادن این مواد از لوله های سرد وارد مرحله خشک می شوند تا در آن قسمت به طور کامل خشک شوند. البته به جزء مواد پلیمری می توان افزودنی های مختلفی نظیر پودر رنگی نیز به ترکیب آن اضافه کرد تا محصولات رنگی در نهایت به زیبایی هر چه تمام تر تولید شوند.
کاربرد گرانول رنگی
همان طور که در متن بالا بیان کردیم گرانول رنگی در تولید محصولات پلاستیکی بکار می رود. البته این گرانول ها علاوه بر رنگ دهی به بهبود خواص و افزایش کیفیت محصول نیز کمک شایانی می کنند. تولید کنندگان با بکارگیری گرانول رنگی همیشه در تلاش هستند محصولات جذاب و رنگی با کیفیت بالاتری تولید و به بازار عرضه کنند. با این اوصاف گرانول رنگی کاربردهای متنوعی دارد که از آن در صنعت فرش، تولید اسباب بازی، تولید قطعات خودرو، تولید لوازم و ظروف خانگی، تولید مواد آرایشی و بهداشتی، تولید محصولات یکبارمصرف و همچنین صنعت بسته بندی استفاده می شود.
تفاوت گرانول رنگی و شفاف
اگرچه در تولید محصولات از گرانول رنگی و شفاف استفاده می شود اما هر دوی این گرانول با هم تفاوت هایی دارند به همین علت محصول نهایی در آخر در صورت استفاده از هر کدام از گرانول خاصیت های متفاوتی پیدا خواهد کرد. در تولید گرانول رنگی از پلی استایرن، پلی اتیلن و پلی پروپیلن به همراه پودرهای رنگی استفاده می شود. البته گرانول های رنگی به علت داشتن شکل ظاهری رنگارنگ موجب زیبایی و جذابیت محصول می شوند. اما گرانول شفاف متفاوت تر از گرانول رنگی است و از نظر شکل ظاهری حالت شیشه ای و براق دارد. در تولید گرانول شفاف از یکی از ترموپلاست ها به نام پی وی سی استفاده می شود البته از گرانول های شفاف بیشتر در لوله های پزشکی و شیلنگ انتقال به کار می رود. از مزیت های گرانول شفاف می توان به محافظت از اشعه های ماورا بنفش خورشید اشاره کرد.
قیمت گرانول رنگی
قیمت گذاری گرانول رنگی با توجه به وزن، کیفیت مواد اولیه و رنگ مشخص می شود البته قیمت گرانول های سفید رنگ با توجه به درصد تیتان به کار رفته در آن ها و گرانول های مشکی رنگ نیز با توجه به میزان دوده و مواد اولیه بازیافتی یا نو به کار رفته مشخص می شوند. گرانول رنگی از نظر شکل ظاهری به صورت انبوهی از دانه های رنگارنگ است که با قرار گرفتن در فرآیند تولید محصولات پلاستیکی موجب رنگی شدن این محصولات می شود. هر کدام از این محصولات با توجه به خاصیتی که دارند قیمت گذاری می شوند.
سخن پایانی
در تولید محصولات پلاستیکی از مواد پلیمری استفاده می شود که این مواد پلیمری به دو صورت گرانول و حالت پودری در صنایع بکار می روند. گرانول در واقع نام یک پلیمر خاص نیست بلکه شکلی از پلمر است که به صورت پودر دانه درشت کاربردهای متنوع دارد و از آن در مصارف مختلف زیاد استفاده می شود. گرانول ها بر پایه پلیمرهای مختلف ساخته می شوند که به صورت دانه درشت و رنگی تغییر شکل می دهند. با این اوصاف یکی از دلایل اصلی استفاده از گرانول در صنایع مختلف همین سهولت استفاده و حمل و نقل راحت آن است که موجب می شود در تولید محصولات پلاستیکی از آن استفاده شود. ما در این مقاله به بررسی گرانول رنگی و تفاوت آن با گرانول شفاف پرداختیم امیدواریم توانسته باشیم اطلاعات مفیدی را در این رابطه در اختیار شما قرار دهیم.