شاید با سؤالاتی از این قبیل مواجه شده باشید که در بخشهای مختلف ساختمان از چه مواد و مصالحی استفاده میشود؟ مواد پلیمری در ساختمان چه کاربردهایی دارند؟در پاسخ به این سؤالات باید به طور خلاصه بیان کنیم که این روزها در ساختمان مواد پلیمری کاربرد زیادی دارد و بهعنوان یک مصالح مهم و پرکاربرد از زیر کف تا بالای سقف در ساختمان به کار میروند. مواد پلیمری در عایقها، دیوار پوشها، کفپوشها، نماهای بیرونی و داخلی، بتنهای اصلاحشده با پلیمرها، چسبهای ساختمانی، سقف کاذب، رنگها و روکشهای اسفالت پلیمری استفاده میشود. با توجه به مزیتهای بینظیر مواد پلیمری در ساختمان هرروز شاهد کاربردهای وسیعتر آن در صنعت خواهیم بود. در ادامه به موضوع کاربرد پلیمرها در صنعت ساختمان و معرفی پروپیلن ساختمانی خواهیم پرداخت. با ما در ادامه مقاله همراه شوید.
معرفی پلیمرها
پلیمرها ساختار مولکولی دارند که البته ساختار مولکولی آنها از به هم پیوند خوردن واحدهای مشابه یکدیگر به دست میآید. ساختار پلیمرها از هزاران واحد مولکولی تکراری تشکیلشده است که میتوان بیان کرد که ساختار طویلی از بیش از هزاران مولکول دارند. از مواد پلیمری برای تولید پلاستیکها، فومها، رنگها، لاستیکها، چسبها و درگیرها استفاده میشود. یکی از نمونههای پلیمری پرکاربرد در صنعت ساختوساز میتوان پروپیلن ساختمانی را نام برد.
استفاده از پلیپروپیلن در صنعت ساختمان به چه شکل است؟
پروپیلن بهعنوان یک ماده پلیمری دارای ویژگیهایی همچون انعطافپذیری، مقاومت بالا و سبک بودن است که با توجه به این ویژگیها در ساختمان کاربردهای متنوعی دارد. از طرفی پلیپروپیلن نسبت به سایر مواد پلیمری قیمت مناسبی دارد که همین امر موجب استفاده زیاد از این محصول در ساختمانسازی میشود.
مواد پروپیلن در برابر یخزدگی، رطوبت، ضربه مقاوم است و از طرفی چگالی کمتری دارد که با در نظر گرفتن همه این موارد میتوان به این نتیجه رسید که پروپیلن یکی از مواد پرکاربرد در صنعت ساختمان بهحساب میآید. بهطور مثال میتوان بیان کرد که از مواد پروپیلن در تولید لولههای ساختمانی استفاده میشود.
مزیت استفاده از پلیمرها در صنعت ساختمان
یکی از مزیتهای استفاده از پلیمرها این است که نسبت به محصولات صنعتی قیمت پایینتری دارند و مقرونبهصرفه میباشند.در صنعت ساختمانسازی با توجه به ویژگیهای مواد پلیمری میتوان بهطور دائم و موقت از آنها استفاده کرد.
مواد صنعتی که حاوی مواد پلیمری است نسبت به نمونههای دیگر ماندگاری و مقاومت بالاتری دارد.
کاربرد پلیمرها در صنعت ساختمان
کاربرد مواد پلیمری در عایق حرارتی، رطوبتی و صوتی
با پیشرفتهایی که این روزها در تولید عایقهای صوتی، حرارتی و رطوبتی شده است میتوان بیان کرد که تولید عایقهای صوتی، حرارتی و رطوبتی با استفاده از مواد پلیمری در حال پیشرفت است و رشد چشمگیری تا به آلان داشته است. عایقهای صوتی، حرارتی و رطوبتی با توجه به نوع و کاربردی که دارند از همرفتی، رطوبت، تشعشع، گرما و جابهجایی جلوگیری میکنند.
برخی از عایقهای ساختمانی هستند که در سقف، کف و دیوارههای ساختمان به کار گرفته میشوند و موجب جذب صدا، آببندی ساختمان در برابر رطوبت و آب میشوند و از طرفی مانع از نفوذ، خارج یا واردکردن حرارت از فضای ساختمان میشوند.
استفاده از عایق ساختمانی از مواد پلیمرها موجب افزایش طول عمر ساختمان میشود و از هدر رفتن انرژی نیز در ساختمان در فصول مختلف سال نیز جلوگیری میکند. استفاده از مواد پلیمری در عایقها نقش زیادی دارد و بهصورت رولی، پانلی و پوشش رنگ در انواع ساختمانهای تجاری، مسکونی و ... مورداستفاده قرار میگیرد.
کاربرد پلیمرها در لولههای پلیمری ساختمان
از مواد پلیمری در تولید لولههای پلیمری استفاده میشود. امروزه در صنعت ساختمانسازی از تجهیزاتی همچون لولههای پلیمری بهوفور استفاده میشود. خواص فیزیکی و شیمیایی این لولههای پلیمری موجب استقبال بسیاری از تولیدکنندگان و مشتریان از این محصول شده است. استفاده از مواد پلیمری در لولههای پلیمری جایگزین خوبی برای لولههای فلزی هستند چراکه دچار خوردگی یا زنگزدگی نمیشوند. لولههای پلیمری وزن سبکی دارند که درواقع ارزانقیمت نیز هستند از طرفی نصب سریع و راحتی نیز دارند. از ویژگیهای مطلوب لولههای پلیمری میتوان به افت فشار کمتر، انعطافپذیری بالا، مقاومت بالا در برابر ضربه و خوردگی اشاره کرد. از کاربردهای مهم لولههای پلیمری میتوان سیستمهای آبرسانی و آبیاری در زمینهای کشاورزی را نام برد. البته در توزیع آب در باغبانی، سیستمهای تخلیه فاضلاب، دامداری، کارخانجات، پساب صنعتی و شیمیایی لولههای پلیمری به کار میرود. با توجه به خواص فیزیکی و شیمیایی لولههای پلیمری از آن بهجای لولههای گالوانیزه در تأسیسات آب سرد و گرم نیز استفاده میشود.
کاربرد پلیمرها در بتن
بتن یکی از مصالح پرکاربرد در ساختمان متروها، فرودگاهها، پلها، فرودگاهها و ساختمانهای مسکونی واداری هست. کاربرد پلیمرها در بتن مربوط به بتن پلیمری است که از رزینهای پلیمری، الیاف و سنگدانههای ریز تشکیلشده است. یکی از موارد مهم در بتنهای پلیمری این است که از آب در اختلاط بتنهای پلیمری استفاده نمیشود. رزین بهعنوان یک ماده پلیمری نقش بسزایی در مقاومت سفت شدن و چسبندگی دارد.
کاربرد مواد پلیمری در سنگ ساختمان
برخی از سنگهای مصنوعی از مواد پلیمری ساختهشدهاند که زیبایی بینظیری را به نمای ساختمان میبخشند. سنگهای پلیمری بهعنوان یک مصالح نوین و پرکاربرد در ساختمانسازی است که موجب افزایش مقاومت سازه میشود.امروزه استفاده از سنگها در دکوراسیون داخلی و همچنین نمای ساختمان بسیار مورداستفاده قرار میگیرند.
ویژگیهای مواد پلیمری
مواد پلیمری دارای ویژگیهای مختلفی در صنعت ساختمانسازی هستند که از مهمترین ویژگیهای پلیمری در صنعت ساختمانسازی میتوان به مقاومت مکانیکی، کششی و فشاری مواد پلیمری اشاره کرد.
مواد پلیمری در صنعت ساختوساز در برابر شرایط جوی، تنشهای محیطی و همچنین شویندههای مختلف مقاومت بالایی از خود نشان میدهند. بهطور مثال میتوان بیان کرد که لولههای پلیمری در برابر آتش و اشتعال مقاومت بالایی دارند.
سخن پایانی
پلیمرها در صنایع مختلف کاربرد فراوانی دارند که البته در صنعت ساختمانسازی بهوفور از انواع متنوعی از پلیمرها استفاده میشود. از مواد پلیمری در کفپوشها، پنجرهها، لولهها و دیگر عایقها استفاده میشود. پروپیلن بهعنوان یک ماده پلیمری دارای ویژگیهایی همچون انعطافپذیری، مقاومت بالا و سبک بودن است که با توجه به این ویژگیها در ساختمان کاربردهای متنوعی دارد. استفاده از عایق ساختمانی از مواد پلیمرها موجب افزایش طول عمر ساختمان میشود و از هدر رفتن انرژی نیز در ساختمان در فصول مختلف سال نیز جلوگیری میکند. استفاده از مواد پلیمری در عایقها نقش زیادی دارد و بهصورت رولی، پانلی و پوشش رنگ در انواع ساختمانهای تجاری، مسکونی و ... مورداستفاده قرار میگیرد. با این اوصاف میتوان بیان کرد که نقش پلیمرها در صنعت ساختمان بسیاری پررنگ است و در قسمتهای زیادی از ساختمان مواد پلیمری به کار میرود.