این روزها با پیشرفت تکنولوژی در صنایع برای تولید لولههای پلاستیکی استفاده از مواد پلیمری بسیار رایج شده است. لولههای پلاستیکی که از مواد پلیمری باکیفیت ساخته میشوند کیفیت بالایی دارند به همین دلیل اغلب بهجای انواع لوله نیز به کار میروند.
تولید بیشمار لولههای پلاستیکی و همچنین نصب سریع و راحت آن در کنار قیمت مناسب و دوام بالا موجب شده است که در مقایسه با لولههای دیگر کارآیی بالایی داشته باشند و حتی بهجای آن لولهها نیز استفاده شوند.
لولههای پلیمری سهم قابلتوجهی در بازار جهانی لوله دارند که دلیل این هم توجه نیز میتوان به قیمت پایین، وزن سبک، عمر طولانی و مقاومت بالای آن در برابر خوردگی نسبت داد. این لولهها نسبت به لولههای سیمانی و فلزی بسیار قابلاطمینانتر هستند که تحت این امر در صنایع نیز بسیار به کار میروند.
کاهش آلودگی صوتی، مقاومت بالا در مقابل رشد میکرو اورگانیسمها، مقاوم در برابر مواد شیمیایی، غیر سمی بودن و حفظ سلامت آبهای آشامیدنی، هدایت حرارتی پایین، انعطافپذیر بالا، هزینه تعمیر و نگهداری پایین، صاف و صیقلی بودن سطح، نصب سریع و راحت و جابهجایی و وزن پایین آن از دیگر مزیتهای استفاده از لولههای پلاستیکی است. اما در تولید لولههای پلاستیکی باکیفیت بالا از چه نوع کامپاندی استفاده میشود موضوعی است که در ادامه به آن میپردازیم.
معرفی کامپاند
کامپاند یکی از محصولات پلیمری است که از کنار هم قرار گرفتن افزودنیهای خاص و ترکیب پلیمرها تولید میشود.
در صنایع بهخصوص صنایع شیمیایی از کامپاندهای پلیمری برای بالا بردن مقاومت و ثبات مواد پلاستیکی استفاده میشود. درواقع کامپاند رنگدانههایی ریزی هستند که باهدف افزایش مقاومت و دوام مواد پلاستیکی در صنایع به کار میروند.
کامپاند پلیمری
امروزه با توجه به کارآیی بالای مواد پلیمری در تولید محصولات پلاستیکی از این مواد پلیمری در صنایع زیاد استفاده میشود. کامپاند پلیاتیلن یکی از مواد پلیمری است که در صنایع جهت تولید لولههای تحت فشار، فیلمهای دمشی ولولههای آبیاری به کار میرود.
در حقیقت با استفاده از کمپاند پلیمری میتوان در هزینه و زمان صرفهجویی کرد و درنهایت عملکرد خوبی داشت.
دلایل استفاده از کامپاند
یکی از دلایل استفاده از کامپاند در صنایع این است که این محصول ازلحاظ بهداشتی و اقتصادی بسیار بهصرفه است که میتوان بهجای مستربچ نیز از این محصول استفاده کرد.
استفاده از مستربچ در صنایع هزینه اضافی نظیر ترکیب آن با پایه پلیمری و تمیزکاری را ایجاد میکند که میتوان با بکار بردن کامپاند همه این هزینههای اضافی را حذف کرد.
از طرفی در تجهیزاتی همچون اکسترودها و تزریق پلاستیک از مستربچ نمیتوان بهعنوان پایههای پلیمری استفاده کرد که به همین منظور بهجای آن از کامپاند استفاده میشود.
روش تولید کامپاندهای پلیمری
در تولید کامپاندهای پلیمری مراحل زیادی انجام میشود که مهمترین مرحله در تولید کامپاندهای پلیمری، مرحله ذوب است که نقش قابلتوجهی را ایفا میکند.مرحله ذوب در دستگاهی به نام اکسترودر انجام میگیرد.
در ابتدای عملیات تولید کامپاند باید پلیمرهای پایه و همچنین افزودنیها در ابتدا با یکدیگر ترکیب و سپس به دستگاه وارد شوند.
با وارد شدن این مواد به دستگاه بعدازآن از اکسترودر خارج میشوند.
پس از خارج شدن مواد باید سرد شوند به همین دلیل این مواد مذاب وارد سیستم خنککننده میشوند تا در آنجا خوب خنک شوند.
ترکیبات سرد حالتجامدی شکل هستند که باید در ابعاد و اندازههای متنوع برش داده شوند. بعدازاین مراحل نوبت به انبار و بستهبندی کردن کمپاند میرسد.در صورت عدم بستهبندی بهموقع کامپاند احتمال تغییر خواص و کیفیت آن وجود دارد که در صورت تغییر یافتن کیفیت و خواص آن باید دوباره مراحل تولید کامپاند را انجام داد.
البته تولید دوباره کامپاند هزینهآور و زمانبر است که باید با بستهبندی به وقع از بروز چنین مشکلاتی جلوگیری کرد.
چه کامپاندی در تولید لولههای پلاستیکی به کار میرود؟
از پرکاربردترین کامپاندهایی که در صنایع و در تولید لولههای پلاستیکی استفاده میشود میتوان به کامپاند پلیپروپیلن و پلیاتیلن اشاره کرد. در ادامه به شرح مختصری از این دو نوع کامپاند پرکاربرد را برای شما بیان میکنیم.
کامپاند پلیپروپیلن
در مواقعی که افزودنیهایی باهدف افزایش مقاومت و اصلاح ساختاری به دستهی پلیپروپیلن اضافه میشود به آن کامپاند پلیپروپیلن گفتهمیشود.
کامپاند پلیاتیلن
کامپاند پلیاتیلن قابلیت بازیافت بالایی دارد و البته با محیطزیست نیز بسیار سازگار است.
کاربردهای کامپاند پلیمری
یکی از کاربردهای اصلی کامپاند پلیمری در صنعت پلاستیک است که تنوع بالایی دارد و از همه مهمتر کیفیت و کار آیی بالایی نیز دارد.
تولیدکنندگان پلیمری این محصول را باکیفیت بالا و البته باقیمت مناسب عرضه میکنند.از کامپاند پلیاتیلن علاوه در لولههای پلاستیکی کاربردهای بسیاری نظیر مواردی همچون ساخت کارتن پلاست ها،
تولید قطعات تزریقی، تولید ورقهای ژئوممبران، ساخت و تولید لولههای آبیاری قطرهای، تهیه و تولید لولههای تحتفشار و ساخت و تولید فیلمهای پلیاتیلن را دارد.
مزیتهای کامپاند پلیمری
کامپاند پلیمری با داشتن مزیتهای بیشمار در صنایع در تولید لولههای پلاستیکی و اتصالات مربوط به لولهکشی به کار میرود. مزیتهای کمپاند پلیاتیلن در صنایع شامل موارد زیر است:
مقاوم بودن در برابر اشعههای نور خورشید
داشتن قیمت مناسب و رقابتی در بازارهای خارجی و داخلی
بهکارگیری مواد اولیه صاف و یکنواخت در تولید اولیه آن
داشتن مقدار کامپاند در حدود 40الی 100 درصد
مطلوب برتر و کیفیت بالای ثبات آن
سخن پایانی
لولههای پلاستیکی کاربردهای متنوعی دارند و البته میتوان از آن بهجای لولههای معمولی نیز استفاده کرد. تولید بیشمار لولههای پلاستیکی و همچنین نصب سریع و راحت آن در کنار قیمت مناسب و دوام بالا موجب شده است که در مقایسه با لولههای دیگر کار آیی بالایی داشته باشند و حتی بهجای آن لولهها نیز استفاده شوند.
لولههای پلیمری سهم قابلتوجهی در بازار جهانی لوله دارند که دلیل این هم توجه نیز میتوان به قیمت پایین، وزن سبک، عمر طولانی و مقاومت بالای آن در برابر خوردگی نسبت داد. این لولهها نسبت به لولههای سیمانی و فلزی بسیار قابلاطمینانتر هستند که تحت این امر در صنایع نیز بسیار به کار میروند. از پرکاربردترین کامپاندهایی که در صنایع و در تولید لولههای پلاستیکی استفاده میشود میتوان به کامپاند پلیپروپیلن و پلیاتیلن اشاره کرد. یکی از کاربردهای اصلی کامپاند پلیمری در صنعت پلاستیک است که تنوع بالایی دارد و از همه مهمتر کیفیت و کارآیی بالایی نیز دارد.