کامپاند پلیمری بر پایه ABS

کامپاند پلیمری بر پایه ABS یک نوع پلیمر مهندسی با سیالات بالاست که از سه پلیمر(مونومر) آکریلونیتریل، بوتادین و استایرن تشکیل شده است. این گرانول می تواند هر شکلی را بخود بگیرد و انعطاف پذیری بالایی دارد و به همین دلیل در بسیاری از صنایع مورد استفاده قرار می گیرد. مونومر آکریلونیتریل سبب افزایش مقاومت پلاستیکی گرانول ABS می شود ، مونومر بوتادین سبب تقویت استحکام و توان پلیمر می شود و مونومر استایرن انعطاف پذیری را بالا می برد.
کامپاند پلیمر ABS بسیار سبک ،انعطاف پذیر ، عایق الکتریسیته ، بسیار قوی و محکم ، ضد ضربه و گرماست که سبب شد در صنایع امروزی بسیار پرکاربرد باشد. همچنین این کامپاند سرطان زا نمی باشد و هیچ گونه خطری برای کارگران ایجاد نمی کند.
پایداری حرارتی و توانایی انطباق با هرنوع ماتریسی از ویژگی های کامپاند پلیمری ABS است که باعث می شود آن را از بقیه گرانول ها متمایز دانست. قالب گیری گرانول ABS متفاوت است زیرا قالب گیری در دمای پایین سبب افزایش قدرت گرانول می شود و قالب گیری در دمای بالا درخشندگی و براقیت را افزایش می دهد که با توجه به نیاز مصرفی قالب گیری انجام می شود.


مزایای کامپاند پلیمری :


قابلیت بالای ماشین‌کاری
قیمت پایین
مقاومت بسیار زیاد در برابر مواد شیمیایی، تنش و خزش
قابلیت جوشکاری بسیار خوب
تعادل قابل قبول در مواجهه با گرما، ضربه، مقاومت سایشی
قابلیت رنگ‌پذیری خوب
مقاومت کششی خوب
سختی سطح
دی الکتریک بودن
سفتی
ضربه‌پذیری بالا
ثبات ابعاد و اندازه‌ها


کاربرد کامپاند :


تولید کامپیوتر و ماشین های اداری
صنعت خودروسازی
تولید قطعات تزریقی (مانند اسباب بازی کودکان)
صنعت الکترونیک
تولید عایق های برودتی
صنعت پزشکی
تولید لوازم خانگی
صنعت آبکاری
تولید موتورسیکلت
تولید گوشی و موبایل

کامپاند پلیمری بر پایه TPE

در دهه های قبل برای ایجاد انعطاف پذیری در قطعات تولیدی از رابرها و PVC ها استفاده می شد اما مشکلاتی را نیز به همراه داشتند. از PVCها به علت قیمت تمام شده بالایی که داشتند فقط در بعضی محصولات خاص استفاده می کردند
برای استفاده از رابرها نیز با دو مشکل مواجه بودند اول اینکه فرایند پخت آن پیچیده است و دوم اینکه قابل بازیافت نبود و عوارض زیست محیطی زیادی داشت به این ترتیب TPEها تولید شدند که به اصطلاح به آن ها گرمانرم نیز گفته می شود که مهم ترین خواص آن می توان به استحکام مناسب و در عین حال انعطاف پذیری بالا اشاره کرد.
کامپاند پلیمر بر پایه TPE دارای خاصیت پلاستیکی است که بر اثر حرارت نرم و منعطف می شوند که در فرایند به روش اکستروژن برای تولید مواد با طرح ها و شکل ها مختلف آسان است. TPE ها به دو دسته TPE سنتزی و TPE آلیاژی تقسیم بندی می شوند. TPE آلیاژی به کمک برقراری ارتباط بین نوعی ترموپلاستیک و پلیمر نرم تولید می‌شود و خاصیت انعطاف‌پذیری مورد نیاز آن توسط ماده پلیمری (رابر) تامین می‌شود و همچنین ترموپلاستیک با ایجاد قوام در ساختار فیزیکی ماده نهایی، سطح شکل‌پذیری و قابلیت شرکت در فرآیندهای مختلف را در آن ماده را ارتقا می‌دهد. TPEهای سنتزی نوعی پیوند شیمیایی بین مواد تشکیل می دهند در صورتی که در TPE آلیاژی به هیچ وجه این گونه نیست. هر یک از دو بخش منومر نرم و سخت نیز دارای دو خاصیت و نقش مجزا در ترکیب هستند؛ منومرهای نرم نقش ایجاد انعطاف‌پذیری در ماده را ایفا می‌کنند در حالی که منومرهای سخت وظیفه ایجاد قوام فیزیکی به منظور شکل‌پذیری مناسب مواد را بر عهده دارد.


مزایای گرانول TPE:


مقاومت خستگی خمیشی عالی
تزریق همزمان و اکستروژن همزمان با پلی الفین ها و برخی پلاستیک های مهندسی
مقاومت پارگی و خوردگی خوب
رنگ پذیری عالی
استحکام برخوداری بالا
مقاومت نسبت به دمای پائین و دمای بالا از ۱۴۰ + ۱۳۰
چگالی نسبی پائین
قابلیت بازیافت
مقاومت شیمیایی و آب و هوایی عالی
فشردگی کم


کاربرد TPE :


صنعت خودرو
صنعت پزشکی
تولید کابل
تولید لوازم خانگی

کامپاند پلیمری برپایه پلی اتیلن

در تولید کامپاند پلی اتیلن دی‌اکسیدتیتانیوم و پرکننده کربنات کلسیم استفاده می شود و بسته به نوع کاربرد ,رنگ پذیری و ضخامت مورد نیاز10تا50درصد بسته استفاده می شود. با افزودن دوده به ماده اولیه کامپاند، کامپاند لوله پلی اتیلن( کربنات PE) ساخته می شود که بیشترین مصرف را در بازار دارد و برای تهیه لوله های آبرسان و اتصالات لوله کشی بکار می رود. افزودن دوده در پلی اتیلن سبب افزایش مقاومت در برابر نور خورشد می شود زیرا بسیاری از لوله های ابرسان در فضای باز و زیر نورخورشید قرار دارند و اضافه کردن مقداری دوده سبب افزایش عمر لوله ها و در دراز مدت از هزینه های اضافی جلوگیری می کند. کامپاند پل اتیلن در رنگ های مختلف وجود دارد اما نوعی از آن که برای تولید لوله کاربرد دارد به رنگ مشکی می باشد. . مواد اولیه‌ای که در تولید این کامپاندها مورد استفاده قرار می‌گیرند، به صورت یکنواخت ترکیب می‌شوند که این مسئله باعث می‌شود، کیفیت محصول نهایی از ثبات خوبی برخوردار باشد و طول عمر آن تا حد چشمگیری افزایش پیدا کند. برای کامپاند نمودن ترکیبات سازنده لوله‌ های آبرسانی دو روش وجود دارد در روش اول گریدهای پلی اتیلن با درصد مشخصی از دوده توسط شرکت‌ های پتروشیمی و تولیدی ساخته می‌ شوند. شرکت های تولید کننده لوله های آبرسانی این مواد را خریداری کرده و برای ساخت لوله پلی اتیلن از این مواد استفاده می کنند. در روش دوم به هنگام ساخت لوله از درصد مشخصی مستربچ غلظت دوده برای افزودن به ترکیبات مواد استفاده می‌ شود. این مستربچ دوده حاوی نوعی پلی اتیلن حامل و درصد زیادی دوده می باشد که هنگام استفاده از پلی اتیلن اصلی و مواد پایه به ترکیبات افزوده و مخلوط می‌ شود. این نوع روش کامپاند لوله آبرسانی یکی از شیوه‌ های متداول و رایج در صنعت تولید لوله محسوب می‌ شود.


مزایای کامپاند پلی اتیلن:


قیمت تمام شده ی کمتری نسبت به سایر متریال موجود دربازار همانند فولاد ضدزنگ، چدن و آهن گالوانیزه دارد
مقاومت در برابر نورخورشید
قابلیت شکل پذری بالا


کاربرد کامپاند پلی اتیلن :


ساخت و تولید فیلم‌ های پلی اتیلن
ساخت و تولید لوله‌ های آبیاری قطره‌ ای
تهیه و تولید لوله‌ های تحت فشار
تولید ورق‌ های ژئوممبران
تولید قطعات تزریقی
ساخت کارتن پلاست ها

کامپاند پلیمری بر پایه پلی پروپیلن

زمانی که به پلیمربر پایه پلی پروپلین افزودنی های خاص جهت تقویت خواص ساختار های پلیمری و افزایش مقاومت اضافه می شود کامپاندهای پلی پروپیلنی ساخته می شود . بسیاری از تولیدکنندگان برای تولید خواصی بهتر به کامپاند موادی مانند الیاف شیشه ، چوب و تالک و... اضافه می کنند البته بااین کار بخشی از خواص ماده تقویت می شود سبب بهبود برخی از ویژگی ها و کاربردهای آن می شود. با توجه به نوع ماده افزودنی به کامپاند به انواع مختلفی دسته بندی می شود که مهم ترین انها عبارتند از : کامپاندهای پلی پروپیلن تقویت شده با الیاف شیشه ، کامپاندهای پلی پروپیلن تقویت شده با EPDM ، کامپاندهای پلی پروپیلن تقویت شده با تالک پلی پروپیلن .
کامپاندهای پلی پروپیلن تقویت شده با الیاف شیشه : این کامپاند از ترکیب 10تا40درصد الیاف شیشه با پروپلین ساخته می شود. الیاف شیشه سبب تقویت خواص فیزیکی و مکانیکی بالا به پلیمر می شوند و تعادل بسیار خوبی میان خواص و قیمت کامپاند مهندسی ایجاد می کند برای اینکه الیاف شیشه بتواند بخوبی نقش آفرینی کند باید به پلیمر پایه بچسبند برای این کار باید از عامل واسط جفت کننده با نسبت معین استفاده شود.
کامپاندهای پلی پروپیلن تقویت شده با تالک پلی پروپیلن : بسته به نوع کاربرد تالک از10تا40درصد به پلیمر اضافه می شود.تالک ماده نرمی است و دافع آب می باشد و با مواد شیمیایی واکنش نشان نمی دهد. مهمترین عوامل استفاده از تالک افزایش سختی و چغرمگی پلی‌پروپیلن،‌ مقاومت در برابر ضربه و همچنین استحکام کششی و استحکام فیزیکی می باشد.
کامپاندهای پلی پروپیلن تقویت شده با EPDM : از افزودنی‌های ترموپلاستیکی الاستومر برای بهبود خواص مقاومت در برابر پارگی و افزایش انعطاف پذیری و مقاومت در برابر ضربه استفاده می شود بیشترین کارایی EPDM در صنعت خودرو سازی می باشد.

مزایای کامپاند پلی پروپلین :


استحکام کششی پلیمر نهایی افزایش پیدا می‌کند.
مقاومت در برابر ضربه یا چغرمگی پلیمر نهایی به طور قابل توجهی افزایش می‌یابد. این نکته برای محصولاتی که مدام در معرض ضربه خارجی قرار دارند، بسیار مهم است؛ به عنوان مثال قطعات بدنه خودرو.
مدول الاستیسیته مواد پلیمری ارتقا پیدا می‌کند.
تحمل محصولات پلیمری در برابر حرارت بالاتر می‌رود و می‌توان محصولات را در دماهای بالاتر مورد استفاده قرار داد.
پایداری ابعادی پلیمر ارتقا پیدا می‌کند و در نتیجه دوام و عمر مفید محصولات بیشتر می‌شود.
مقاومت خزشی پلیمر بیشتر می‌شود.
قیمت تمام شده محصولات پلیمری کمتر می‌شود.


کاربرد کامپاند پلی پروپیلن :


صنعت خودرو
تولید فیلم
تولید لوله
ساخت قطعات و تجهیزات پلاستیکی

کامپاند پلیمری بر پایه پلی آمید

پلی آمید به عنوان یک پلیمر مهندسی از گروه ترموپلاست ها می باشد و از یک اتم نیتروژن و گروه عامل کربونیل ساخته شده است. رنگ پلی آمید به شکل شیری یا کرم رنگ می باشد .از این کامپاند بعنوان نرم کننده ، ضد حریق ، پایدارکننده نوری و حرارتی ، افزاش مقاومت ، خواص مکانیکی و خزش استفاده می گردد. پلی آمید الیاف دار با درصد الیاف بین 10 الی 40 درصد پرمصرف ترین کامپاند های پلیمری بر پایه پلی آمید (PA الیاف دار) می باشد که دارای استحکام کششی بین 100 تا 180 مگاپاسکال و مقاومت در برابر ضربه بین 7 تا 16 کیلوژول بر مترمربع است. تنظیم درصد الیاف و درصد سازگار کننده ها و همچنین پایه پلی امید مصرفی و نوع الیاف شیشه انتخاب شده در خواص نهایی کامپاند تاثیر می گذارد. این مستربچ ها را بعنوان نایلون نیز می شناسند و رطوبت زیادی رو نسبت به پلیمر های دیگر بخود جذب می کند و برروی خواص فیزیکی و پایداری ابعاد تاثیر بسزایی دارد.
کامپاند پلی آمید مقاومت بالایی در برابر حلال های نفتی ، خستگی ، ضربه پذیری ، مقاومت در خم شدن های متوالی و ساییدگی دارد. قابلیت اشتعال در این کامپاندها نیز بالا می باشد . هرچه درصد کریستالیتی در پلی آمید ها افزایش پیدا کند مقاومت در برابر سایش ، دما ذوب و مقاومت در برابر اسید و باز بودن افزایش پیدا می کند و از طرفی ضریب دی الکتریک ، ازدیاد طول ، جذب رطوبت و شفافیت کاهش پیدا میکند .پلی آمید 6الیاف دار ،پلی آمد66 الیاف دار ،پلی آمید ساده ،پلی آمید 6/6 ساده ،پلی آمید11 و پلی آمید 12 از زیر مجموعه های کامپاند پلی آمید می باشد و کاربرد هرکدام با دیگری متفاوت است.


مزایای کامپاند پلی آمید :


مقاومت در برابر ترک خوردگی
مقاومت در برابر سایش
مقاومت شیمیایی بالا
نفوذناپذیر دربرابر بو
مقاومت دربرابر حلال های آلی


کاربرد کامپاند پلی آمید:


تولید رگ مصنوعی
صنعت خودرو
صنعت نساجی
تولید پمپ
تولید نخ بخیه
تولید الیاف پلیمری
تولید فرش
تولید وسایل ورزشی
تولید برد مدارهای الکتریکی
تولید کابل های فیبر نوری