پلیپروپیلن (PP) یکی از پرکاربردترین ترموپلاستیکهای مورد استفاده در جهان است. پلیپروپیلن کاربردهایی زیادی دارد که در صنایع برای بستهبندیهای پلاستیکی، قطعات پلاستیکی ماشینآلات و تجهیزات و حتی الیاف و منسوجات مورداستفاده قرار میگیرد.
امروزه بهطور گسترده در طیف وسیعی از کاربردهای خانگی و صنعتی از پلیپروپیلن استفاده میشود. با توجه به کار آیی پلیپروپیلن امروزه تقاضای جهانی برای پلیپروپیلن به نسبت زیاد است و بهطور تصاعدی میزان استفاده از آن نیز در حال افزایش است.
مزیتهای پلیپروپیلن
پلیپروپیلن دارای انعطافپذیری بالایی است که بسیار مقاوم نیز میباشد. تولید آن نسبتاً کمهزینه و راحت است و بهراحتی در کشورها و جوامع مختلف تولید میشود. دارای مقاومت شیمیایی و دوام بالایی است که موجب میشود لولهها و بطریها ماندگاری و طول عمر بالایی داشته باشند. وزن مناسبی دارد که به راحت قابل جابهجا شدن است و در تولید محصولات باقابلیت بالایی به کار میرود.
پلیپروپیلن خاصیت ضد آب دارد و البته بسیار مقاوم است و مانع از جذب رطوبت نیز میشود. در برابر باکتریها، پوسیدگی و کپک نیز مقاومت بالایی دارد و در برابر فشارهای فیزیکی بالا نیز تحمل بالایی دارد.
پلیپروپیلن مقاوم به ضربه
این روزها استفاده از پلیپروپیلن در سطح دنیا حدود 80 میلیون تن در سال است که میتوان این رقم را رشد بالای مصرف پلیپروپیلن در سال دانست.
طی تحقیقاتی که مهندسین در پروژههای خود انجام دادند طی سالهای اخیر توانستند میزان ضربهپذیری پلیپروپیلن را افزایش دهند. پلیپروپیلن مقاوم به ضربه حاصل تلاش مهندسین در ارتقا دادن تحمل ضربه در پلیپروپیلن است. البته برای کسب پلیپروپیلن مقاوم به ضربه فرآیندهای زیادی بر روی پلیپروپیلن اعمال شد که با توجه به این امر قیمت آن نسبت به پلیپروپیلن معمولی بیشتر است.
چگونه پلیپروپیلن مقاوم به ضربه تولید میشود؟
برای بالا بردن خاصیت مقاومت پلیپروپیلن در برابر ضربه در فرآیند تولید مواد اصلاحکنندهای به آن اضافه شد، درواقع این مواد اصلاحکننده برای بهبود خاصیت ضربهپذیری به پلیپروپیلن اضافه شد.
با افزایش این مواد اصلاحکننده به طبع مقاومت پلیپروپیلن در برابر ضربه افزایش یافت و به همین دلیل به نام پلیپروپیلن مقاوم به ضربه نام گرفت.
پلیپروپیلن ساختار بلوری و شکنندگی دارد که مقاومت بالایی در برابر ضربه ندارد. بنابراین با اضافه کردن الاستومرها یا لاستیکها میتوان مقاومت آن را در برابر ضربه چندین برابر کرد.
در زمان فرآیند تولید پلیپروپیلن ماده افزودنی نرم پلیمریزاسیون اضافه میشود که در زمان اضافهشدن این ماده سریع در ساختار بلوری شکل پلیپروپیلن نفوذ میکند.بانفوذ این ماده در ساختار بلوری شکل پلیپروپیلن، میزان شکنندگی آن کاهش مییابد که درنتیجه مقاومت بالایی خواهد یافت.
پلی الفینها
همانطور که بیان کردیم برای افزایش مقاومت ضربهای پلیپروپیلن باید به آن مواد اصلاحکننده اضافه شود. پلی الفینها یکی از مهمترین اصلاحکننده است که باهدف بالا بردن مقاومت در برابر ضربه طی انجام عملیات تولید به پلیپروپیلن اضافه میشود.
ویژگیهای مطلوب پلیپروپیلن مقاوم به ضربه
همه پلیمرها دارای ویژگیها و کاربردهای مختلفی هستند که پلیپروپیلن مقاوم به ضربه نیز از این قاعده مستثنی نیست بلکه دارای ویژگیهای زیادی به شرح زیر است:
مقاومت شیمیایی بالا
پلیپروپیلن مقاوم به ضربه در برابر اسیدها و بازها مقاومت بالایی دارد که البته در تماس با اسیدها و بازها واکنش شیمیایی انجام نمیدهد. با توجه به این امر از پلیپروپیلن در تولید مایعات تمیزکننده و ظروف چینی استفاده میشود.
انعطافپذیری بالا
پلیپروپیلن مقاوم به ضربه در ساخت لولهها استفاده میشود که البته انعطافپذیری بالایی دارد و بههیچوجه دچار شکستگی یا تغییر شکل نیز نمیشود. بنابراین گزینه خوبی برای ساخت محصولات پلاستیکی ازجمله لولهها است.
مقاوم در برابر خم شدن
پلیپروپیلن مقاوم به ضربه بههیچوجه خم نخواهد شد و شکل اولیه خود را حفظ خواهد کرد. باوجوداین ویژگی میتوان بیان کرد که برای تولید لولههای پلاستیکی بسیار مناسب است.
عایق بالا
با توجه به مقاومت بالای پلیپروپیلن در برابر جریان برق میتوان بیان کرد که این نوع پلیمر از عایقبندی خوبی برخوردار است و به همین دلیل برای قطعات الکترونیکی گزینه مناسبی محسوب میشود.
قیمت پلیپروپیلن
قیمت پلیپروپیلن نیز همچون سایر پلیمرها ثابت نیست بلکه قیمت آن تحت تأثیر برخی از عوامل نظیر رنگ، میزان خلوص و ماده اولیه تغییر میکند. شما برای استعلام گرفتن از قیمت پلیپروپیلن میتوانید از سایت فروش پلیپروپیلن اطلاعات دقیقتری را در رابطه باقیمت آن جویا شوید.
کاربردهای پلیپروپیلن
پلیپروپیلن یک پلیمر بسیار مقاوم در برابر ضربه است، نقطه ذوب آن در حدود 160 درجه سانتیگراد است که با توجه به این امر مقاومت بالایی در برابر دما، مواد خورنده مواد اسیدی دارد. پلیپروپیلن خاصیت ضدآب دارد آب و در برابر آب یا رطوبت آسیب نمیبیند.
پلیپروپیلن چگالی پایینی دارد به همین دلیل سبکوزن بوده و بهسادگی در تولید محصولات پلاستیکی به کار میرود.عایق الکتریسیته است و تطبیقپذیری بالایی نیز در زمان تولید محصولات پلاستیکی دارد.
به دلیل تطبیقپذیری بالا بهعنوان یک مادهای ایده آل برای تولید محصولات پلاستیکی بهحساب میآید. از کاربردهای پلیپروپیلن میتوان به تولید قطعات خودرو، ظروف و بطریها، ورق و در صنعت منسوجات برای فرش یا قالیچه اشاره کرد.
پلیپروپلین بهترین جایگزین در صنایع برای محصولات پلاستیکی است. این محصول دارای خصوصیات قابلتوجهی است که در صنایع بسیار موردتوجه قرار میگیرد. پلیپروپلین در برابر ضربه و شوک مقاوم است و البته خاصیت ضدآب نیز دارد.
ازپلیپروپلین در تولید شیشهها، جعبههای بستهبندی و بطریها استفاده میشود. در صنایع خودروسازی، صنایع لوازم پزشکی، لوازمخانگی و لوازم الکترونیکی نیز مورداستفاده قرار میگیرد.
آیا پلیپروپیلن خاصیت بازیافت دارد؟
شاید با این سؤال مواجه شوید که آیا پلیپروپیلن خاصیت بازیافت نیز دارد؟ در پاسخ به این سؤال باید بیان کنیم بله، پلیپروپلین قابل بازیافت است و البته با محیطزیست نیز سازگار است.
پلیپروپیلن بازیافتی، با سرعت بالایی در فرآیند بازیافت قرار میگیرد و به مواد بازیافتی و قابلاستفاده همچون فیبر و ورقهای پلاستیکی تبدیل میشود. پلیپروپلین بازیافتی مجدداً به بازار عرضه و در تولید محصولات جدید به کار گرفته میشود.
سخن پایانی
پلیپروپیلن بانام مخفف آن یعنی PPدر صنایع معروف است. این مواد پلیمری از مونومرهای مختلف پلیپروپیلن تولیدشده است. سختی و استحکام بالایی دارد که به همین دلیل در تولید محصولات پلاستیکی به کار میرود.در برابر بسیاری از عوامل خارجی، پلی پروپیلن بسیار مقاوم است که همین امرآن را بهعنوان کاربردیترین ترموپلاستیکها در صنعت تولید محصولات پلاستیک تبدیل کرده است
بیشتر محصولاتی که در اطراف ما وجود دارد از پلاستیک پلیپروپیلن تولیدشده است.
به شما پیشنهاد میکنیم قبل از خرید پلیپروپیلن مقاوم به ضربه برای دستیابی به اطلاعات مفید در رابطه با این محصول با کارشناسان و متخصصان شرکت مدیران پلیمر شهران مشورت کنید و نظرات آنها را در رابطه با این محصول جویا شوید.