کامپاند پلیمری چیست و چه کاربردهایی دارد؟ برای تولید قطعات الکترونیکی چگونه باید کامپاند پلیمری را انتخاب کنیم؟ کامپاند پلیمری از مهمترین مواردی است که از پلیمر تولید می شود و از آن برای تولید محصولات پلاستیکی، قطعات الکترونیکی و ... به کار می رود. کمپاند پلیمری از ترکیب مواد پلیمری به همراه مواد دیگر ساخته می شود که در صنایع مختلف بسیار پر کاربرد است. در این مقاله قصد داریم در رابطه با کامپاند پلیمری، ویژگی ها و مزایای آن بپردازیم و در ادامه معیارهای انتخاب آن را برای تولید قطعات الکترونیکی را مورد بررسی قرار دهیم. با ما تا انتهای مقاله همراه شوید.
کامپاندهای پلیمری الکترونیکی چیست؟
انواع متنوعی از کامپاند پلیمری وجود دارد که یک نوع آن کامپاند پلیمری الکترونیکی است. در واقع کامپاندهای پلیمری الکترونیکی یک نوع مواد افزودنیای به حساب می آید که با هدف بهبود خواص الکتریکی مانند رسانایی الکتریکی یا عایقبندی به ماتریس پلیمری افزوده میشوند. از کامپاندهای پلیمری در تولید قطعات الکترونیکی همچون دیودهای نوری، خازن ها، مواد نوری فعال و سنسورها استفاده می شود. کامپاندهای پلیمری در اصل موادی هستند که از ترکیب یک یا چند نوع پلیمر به همراه مواد افزودنی محتلف با هدف تولید خصوصیات حرارتی، مکانیکی و الکتریکی به دست می آیند. کامپاندهای پلیمری در اشکال متنوع به صورت الیاف، ذرات و ورق تولید و در صنایع مختلف به کار می رود. کامپاند پلیمری با داشتن ویژگی هایی همچون قابلیت سازگاری با محیط زیست، مقاومت فیزیکی و شیمیایی عالی و انعطاف پذیری بالا در صنایع مختلف کاربرد زیادی دارد.
اهمیت استفاده از کامپاندهای پلیمری
در صنایع برای تولید برخی از تجهیزات همچون ترزیق پلاستیک و یا اکسترودها در تولید قطعات الکترونیکی نمی توان به پایه های پلیمری مستربچ را اضافه نمود. در این حالت برای جلوگیری از کاهش نیافتن کیفیت محصول نهایی کارخانجات از کامپاند پلیمری استفاده می کنند. علاوه بر این نیز می توان بیان کرد که از لحاظ اقتصادی و بهداشتی نیز استفاده از کامپاند پلیمری برای بالا بردن کیفیت محصول نهایی اهمیت زیادی دارد به این دلیل که استفاده از کامپاند پلیمری هزینه های مربوط به تمیزکاری و ترکیب مستربچ نیز کاهش پیدا می کند.
انتخاب بهترین کامپاندهای پلیمری برای قطعات الکترونیکی
نحوه انتخاب کامپاندهای پلیمری به کاربردهای و خواص آن بستگی دارد. به طور مثال برای بسته بندی محصولات غذایی در صنایع از کامپوزیت های پلیمری استفاده می شود به این دلیل که در برابر حرارت و خوردگی مقاومت بالایی دارند. برای ساخت قطعات الکترونیکی از کامپاندهایی استفاده می شود که در شرایط الکترونیکی مقاومت بالایی دارند. از معیارهای مهم در انتخاب کامپاند پلیمری در ساخت قطعات الکترونیکی می توان به مواردی همچون مقاومت در برابر حرارت، مقاومت در برابر خوردگی، مقاومت در برابر شرایط الکترونیکی، قیمت، قابلیت اعمال رنگ و طراحی، قابلیت بازسازی و تولید مجدد و سبک و سهولت استفاده از آن اشاره کرد.
بیشتر بخوانید:
- کامپاند تمیز کننده اکسترودر
- روشهای بهینه سازی فرآیند تولید کامپاند پلیمری
- برای تولید لولههای پلاستیکی از چه نوع کامپاندی استفاده میشود؟
روش تولید کامپاندهای پلیمری
برای تولید کامپاند پلیمری باید فرآیندهای زیادی انجام شود. یکی از مهمترین فرآیند در تولید کامپاند پلیمری، مرحله ذوب کردن است که توسط دستگاه اکسترودر انجام می شود. در ابتدای فرآیند تولید کامپاند پلیمری باید ابتدا افزودنی ها و دیگر پلیمرهای پایه بایکدیگر ترکیب شود و سپس وارد دستگاه شده و در انتها نیز از اکسترودر خارج شوند. ماده مذاب پس از سر شدن از اکسترودر خارج و سپس به سیستم خنک کننده وارد می شود تا به طور کامل سرد شود. مواد سرد شده در این مرحله به صورت جامد در می آیند و در ابعاد و اندازه های مختلف برش داده می شوند و در مرحله آخر نیز کامپاند پلیمری تولید می شود. جالب است بدانید که این محصول پس از تولید شدن باید بسته بندی شوند و در انبار تحت شرایط دمایی خاصی نگهداری شوند به این دلیل که ممکن است خواص و کیفیت آن در اثر شرایط دمایی نامناسب تغییر کند و در نتیجه کیفیت آن در تولید قطعات پلاستیکی و الکترونیکی در صنایع افت کند.
ویژگی کامپاندهای پلیمری
کامپاند پلیمری از سه جزء اصلی تشکیل شده است که هر کدام برای افزایش دادن خواص ماده نهایی اهمیت زیادی دارند. سه جزء اصلی کامپاند پلیمری شامل پایه پلیمری، عامل سازگاری و افزودنی های شیمیایی است. در پایه پلیمری باید به این نکته توجه داشته باشیدکه افزودنیهایی مانند کامپاند و مستربچ که خود پایهای پلیمری دارند، باید به محصولی اضافه شوند که آن محصول نیز پایه و اساس پلیمری داشته باشد تا بدین شکل با پلیمر مورد نظر راحتتر ترکیب شوند. از دیگر بخش های مهم کامپاند پلیمری می توان به عامل سازگاری اشاره کرد. وظیفه این قسمت ایجاد سازگاری بین پایه پلیمری و افزودنی ها است. در صورت عدم رعایت سازگاری و یا قطبی و غیرقطبی بودن بین پایه پلیمری و افزودنیهای شیمیایی در کامپاند تولید شده، این احتمال وجود دارد که افزودنیها به طور یکنواخت پخش نشوند که در نتیجه کیفیت لازم نیز ایجاد نخواهد شد. جزء سوم کامپاند پلیمری که با اضفه کردن آن به پایه پلیمری کامپاند خواص مورد نیاز را به وجود می آورد. البته برخی از این افزودنی ها در واقع یک نوع افزودنی های رنگی هستند که تنها وظیفه تغییر رنگ پلیمر را برعهده دارند.
مزیت های استفاده از کامپاند پلیمری
کامپاند پلیمری با توجه به ویژگی های مطلوبی که دارد بسار پرکاربرد هستند و در صنایع مختلف بسیار به کار می روند. استفاده از کامپاند پلیمری با مزیت های زیادی همراه است که شامل مقاومت بالا در برابر نور خورشید، کیفیت ثابت و مطلوب محصول، دارای دوده با درصد پخش استاندارد، استفاده از مواد اولیه یکنواخت در ساخت و تولید، استفاده از ۴۰ تا ۱۰۰ درصد کامپاند و قیمت مناسب و رقابتی در بازارهای داخلی و خارجی است.
سخن پایانی
کامپاند پلیمری از مهمترین مواردی است که از پلیمر تولید می شود و از آن برای تولید محصولات پلاستیکی، قطعات الکترونیکی و ... به کار می رود. کامپاند پلیمری از ترکیب مواد پلیمری به همراه مواد دیگر ساخته می شود که در صنایع مختلف بسیار پر کاربرد است. به طور معمول کامپاندها به شکل گرانول در بازار عرضه می شوند که به واحدهای تولید کننده آن نیز کامپاندر گفته می شود. استفاده از آن در تولید محصولات پلاستیکی، الکترونیکی و ... موجب صرفه جویی در هزینه و زمان می شود.